Fysiotherapie Heerderrein
Kinderfysiotherapie

Irmgard Kruchten-Costongs

  • Kinderfysiotherapeut
  • Gespecialiseerd in behandelen
    van kinderen van 0 tot 16 jaar.
  • Kinderbekkenbodem therapeut

> website van Centrum Jeugd en Gezin

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden. Dat kunnen kinderen zijn die moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel vlak: als kinderen lichamelijk onhandig zijn, worden ze bij sport en spel vaak buitengesloten.

De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderen (en eventueel met ouders en leerkrachten) om ze weer beter te laten functioneren. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op school weer meespelen, of hebben zij meer kans op succes bij sporten.
De behandeling bestaat vooral uit bewegingstherapie. Hierbij leren kinderen hun motorische vaardigheden (bewegingsvaardigheden) verbeteren en ontwikkelen. Dat gebeurt op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en hun verwachtingen, en met kindvriendelijke materialen.
Tijdens de behandeling informeert de kinderfysiotherapeut de ouders zodat deze hun kind kunnen steunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden.
Soms krijgen ouders advies over bijvoorbeeld een goede lichaamshouding voor het kind of over spelen. Hierbij houdt de fysiotherapeut rekening met de lichamelijke beperkingen van het kind. Om lichamelijke vaardigheden aan te leren, moeten kinderen veel en vaak oefenen. Sommige kinderen hebben hierbij extra hulp nodig, zowel thuis als op school. Daarbij spelen de ouders ook een rol.
Veel klachten en zorgen van ouders op het gebied van bewegingsproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben. De kinderfysiotherapeut heeft daarom vaak contact met de huisarts, de kinderarts of andere behandelaars, zoals een logopedist, kinderpsycholoog of pedagoog.

kinderbekkenfysiotherapie

Welke problemen kunnen er zijn?

  • Plasongelukjes overdag
  • Heel vaak plassen
  • Pijn bij het plassen/Blaasontstekingen
  • Bedplassen
  • Buikpijn
  • Poepongelukjes overdag
  • Niet of moeilijk kunnen poepen
  • Diarree
  • Angst om te plassen of te poepen
  • Problemen op gebied van seksualiteit
    (bij oudere kinderen)

de kinderbekkenfysiotherapeut

Wist je dat er speciale fysiotherapeuten zijn die kinderen kunnen helpen met plas- en/of ontlastingsproblemen? Deze fysiotherapeut heet de kinderbekkenfysiotherapeut.

Soms kan het gebeuren dat het zindelijk worden niet helemaal goed gaat. Bijvoorbeeld als je ouder bent dan vijf jaar en nog steeds “ongelukjes” hebt. Maar ook als je een buikoperatie hebt gehad, een aangeboren afwijking hebt of een vervelende ervaring hebt meegemaakt.

Maar weet je wat het goede nieuws is? Vaak is er iets aan te doen en kan de kinderbekkenfysiotherapeut je helpen!

Als je voor de eerste keer naar de kinderbekkenfysiotherapeut gaat, hebben jij, je ouders en de therapeut eerst een kennismakingsgesprek. De therapeut stelt dan veel vragen over je plas- en/of poepproblemen en je krijgt vragenlijsten en een plas- en poepdagboek mee naar huis. Hiermee wordt er heel goed gekeken naar jouw gewoontes van eten, drinken, plassen en poepen.

Bij de tweede afspraak doet de kinderbekkenfysiotherapeut een lichamelijk onderzoek en kijkt hoe je beweegt. Als het nodig is, kijkt de therapeut ook naar de spieren van je bekkenbodem. Deze spieren zijn heel belangrijk voor het plassen en poepen. Als deze spieren bijvoorbeeld te gespannen zijn, kunnen er problemen ontstaan.

Als de kinderbekkenfysiotherapeut denkt dat hij of zij jou kan helpen, dan wordt er een behandelplan opgesteld. Samen met jou en je ouders bespreekt de therapeut wat er gaat gebeuren. Ook kijken ze of het nodig is om een andere deskundige, zoals de huisarts of een specialist, in te schakelen.

Dus als je problemen hebt met plassen en/of poepen, weet dan dat je niet de enige bent en dat er hulp is!

Tijdens de therapie zal de kinderbekkenfysiotherapeut je veel leren over je klachten en wat er precies aan de hand is. Je leert ook hoe je goed moet zitten op het toilet en wat je moet eten en drinken. Je krijgt ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen om te helpen. Ook krijg je oefeningen om je bekkenbodem beter te leren gebruiken. Dit zijn de spieren die helpen bij het plassen en poepen.

De kinderbekkenfysiotherapeut zal je leren om op de juiste manier te plassen en poepen en hoe je goed kan reageren als je moet. Je krijgt ook oefeningen om de spieren in je buik en rug sterker te maken.

Maar weet wel, oefenen is heel belangrijk! Hoe vaker je thuis oefent, hoe beter de behandeling werkt. Het is wel belangrijk dat je het samen met je vader en/of moeder doet. Hoe lang de therapie duurt, hangt af van hoe ernstig je klachten zijn en hoe goed je thuis oefent.

Onthoud, je bent niet de enige met deze problemen en er is hulp beschikbaar!

kinderbekkenfysiotherapie
Kinderfysiotherapie
Contact

Fysiotherapie ‘de Heerderrein’ is gevestigd in het Gezondheidscentrum de Heerderrein in de Maastrichtse wijk De Heeg sinds 1993. Een team van 9 fysiotherapeuten helpt u graag.
Een afspraak kunt u telefonisch maken of via de contact-pagina. Behandelingen worden bij voorkeur gepland tussen 8.00 uur en 18.30 uur.

Centrum voor Fysiotherapie
Gezondheidscentrum
De Heerderrein
Rijksweg 72a4
6228 XZ Maastricht
Tel: 043-3615354
fysiotherapie@heerderrein.nl

Contact